Ogranicz straty w kwiaciarni

Andrzej Dąbrowski WF Dodaj komentarz

Aby biznes miał sens musi być dochodowy, a to gwarantują przychody wyższe od kosztów. Bez wątpienia dużym kosztem w kwiaciarni są kwiaty i rośliny, których nie udaje się sprzedać i trzeba wyrzucać je do kosza. Zapewnienie optymalnych warunków dla naturalnego asortymentu ma wpływ na wydłużenie trwałości, a przez to na ograniczenie strat. Odpowiednia pielęgnacja kwiatów i roślin to lepsza jakość, a w konsekwencji zadowolenie klientów.

Czynniki wpływające na jakość kwiatów

Istnieje wiele czynników, które wpływają na trwałość kwiatów ciętych, już od etapu produkcji, przez transport po ekspozycję w kwiaciarni.

Produkcja i transport

W czasie uprawy ważny jest dobór sadzonek, zapewnienie odpowiednich warunków rozwoju, dbanie o zdrowie roślin i odpowiedni moment cięcia kwiatów. W transporcie ważne jest, aby kwiaty były zabezpieczone przed uszkodzeniami, żeby przewożone były w stabilnej, niskiej temperaturze, najlepiej w pojemnikach w wodzie. Właściciel kwiaciarni ma wpływ już na tym etapie z jakich kwiatów będą tworzone bukiety i kompozycje. Tu nie ma miejsca na przypadek. Analizuj to jakie kwiaty otrzymujesz od dostawców, zwracaj uwagę na odmiany, na producentów, sporządzaj notatki, rób zdjęcia, ucz się. Kwiaty i dodatki, które spełniają oczekiwania zamawiaj ponownie, unikaj tych których jakość jest wątpliwa.

Odbiór, rozpakowanie i przetwarzanie

Unikaj opóźnień w zabezpieczaniu kwiatów po transporcie. Należy wtedy poluzować opakowania, ponieważ pąki kwiatów będą się powiększać w miarę dojrzewania i mogą ulec uszkodzeniu. Usuń dolne liście i wszelkie uszkodzone lub chore części. Podetnij końcówki łodyg i od razu włóż do pojemnika z wodą i odżywką. Kwiaty będą miały lepszą trwałość, jeśli wykonasz podcięcie ostrym nożem pod wodą. Praktyka ta zapobiega blokowaniu wiązek przewodzących łodygi przez pęcherzyki powietrza, co powoduje więdnięcie liści i kwiatów.

Kondycjonowanie

Pamiętaj, aby umieścić kwiaty i liście w czystych pojemnikach, w których znajduje się letnia woda (ok. 35 °C) z odżywką do kwiatów ciętych. Przed włożeniem do chłodnego miejsca wszystkie kwiaty powinny pozostać w roztworze ciepłej wody przez około godzinę, aby umożliwić im pełne nawodnienie, dzięki czemu staną się jędrne. Niektóre kwiaty, które przyjechały w stadium zamkniętego pąka, takie jak mieczyki, lilie, alstroemerie i goździki, można przetrzymać w pokojowej temperaturze przez noc (lub nawet dłużej), aby się otworzyły i osiągnęły optymalny stan rozwoju pąka.

Wymuszanie rozkwitu

Jeżeli potrzebujesz przyspieszyć rozkwitnięcie pąków kwiatowych to musisz zapewnić im do tego optymalne warunki. Przygotuj czysty pojemnik z ciepłym roztworem odżywki do kwiatów ciętych, zapewnij wysoką wilgotność i światło. Odżywka zawiera cukier, który zapewnia składniki odżywcze do rozwoju pąka. Tworzenie wilgoci można osiągnąć poprzez przykrycie kwiatów z przezroczystą folią lub przez zamoczenie. Światło jest ważne dla fotosyntezy, która jest potrzebna dla przyspieszenia procesów zachodzących w roślinie.

Chłodzenie

Kiedy kwiaty wchłoną maksymalną ilość wody i osiągną preferowany etap dojrzałości, należy je umieścić w chłodnym i wilgotnym miejscu. Takie warunki najłatwiej zapewnić w chłodniach lub altanach chłodniczych. Niska temperatura spowalnia aktywność kwiatów. Przy spadku temperatury spada tempo transpiracji, aktywności bakterii i wytwarzania przez rośliny etylenu.

Dla różnych kwiatów różne temperatury są wskazane dla przedłużania ich świeżości. Aby zapewnić im wszystkim optymalne warunki idealnym rozwiązaniem byłoby kilka chłodziarek. Większość kwiatów ciętych zyskuje trwałość, nawet na dłuższy czas, w temperaturach 2-4 °C. Aby zapewnić kompromis dla urozmaiconego asortymentu kwiatów ciętych i dodatków w jednej lodówce na kilka dni, należy ustawić temperaturę w zakresie 8-12 °C. 12 °C to progowa wartość temperatury, powyżej której kwiaty szybciej tracą swoją trwałość.

Wilgotność

Wilgotność dla trwałości kwiatów jest tak samo ważna jak temperatura. Gdy powietrze jest zbyt suche to zwiększa się utrata wody przez transpirację. Zapewnienie dużej wilgotności zapobiega odwodnieniu płatków i liści. Kwiaty dłużej utrzymują świeżość w atmosferze o 90% wilgotności, a takie warunki najłatwiej stworzyć w specjalistycznej chłodni.

Cyrkulacja i wentylacja

Dla wydłużenia świeżości kwiatów również ważna jest cyrkulacja powietrza, pozwala ona wyeliminować wszelkie ciepłe miejsca w przestrzeni. Same kwiaty są źródłem wytwarzania etylenu, im ich kondycja staje się bardziej kiepska, tym więcej wytwarzają niepożądanego gazu. Chłodnia na kwiaty nie może być szczelnym termosem. Ważne jest, aby w chłodni stosować wentylację. To dzięki niej pozbędziemy się szkodliwego etylenu z otoczenia kwiatów.

Czystość

Jest kilka rzeczy, które można zrobić, aby ograniczyć etylen w bliskim otoczeniu kwiatów. Ponieważ uszkodzona i niezdrowa tkanka wytwarza etylen, to musimy przeglądać dokładnie kwiaty i usuwać wszelkich oznaki uszkodzeń. Ważne jest, aby utrzymywać czystość. Odseparuj starsze kwiaty i liście od tych świeżych, sprzątaj regularnie resztki roślin z blatów, półek i podłogi.

Aktywność drobnoustrojów może zmniejszyć żywotność kwiatów ciętych w wazonie. Bakterie zatykają wiązki przewodzące w łodygach, przez co blokują pobieranie wody, co z kolei skraca życie kwiatów w wazonie. Najlepszą praktyką ograniczenia do minimum negatywnego wpływu bakterii na rośliny jest zapewnienie dobrych warunków sanitarnych. Pojemniki do przechowywania kwiatów powinny być czyste. Podłogę lodówki należy myć raz na tydzień.

Czas

Postaraj się o jak najszybszą rotację kwiatów w kwiaciarni. Szybka sprzedaż to same korzyści. Zadbaj, by kwiaty jak najkrócej były przechowywane bez wody i w wyższej temperaturze. Wytycz procedury w swojej kwiaciarni, by jakość kwiatów nie była wynikiem zbiegu okoliczności.

Sporządzaj notatki analizuj

Czy wiesz, ile wyrzucasz co miesiąc niesprzedanych kwiatów i roślin do kosza? Warto to spisywać, sumować i analizować. Podsumowana wartość może Cię zszokować! Na pewno analiza da wiele do myślenia i zaczniesz szukać złotego środka – jak mieć zadowalający klienta asortyment i jak najmniej wyrzucać.

Idealne miejsce na notatki i analizy to Kalendarz Florysty.

Zaplanuj przestrzeń

W kwiaciarni sprzedajemy kwiaty cięte, ale też rośliny doniczkowe. Dla kwiatów optymalny jest chłód, cień i wilgoć, a dla roślin ciepło, naturalne światło i wilgoć. Czy możliwy jest kompromis? Wielu przedsiębiorców florystycznych decyduje się na klimatyzację, która ma schłodzić przestrzeń kwiaciarni, ale czy to dobry pomysł? Klimatyzacja schładza powietrze nawet do 20 °C, ale przy okazji wysusza atmosferę. Taka temperatura wciąż jest za wysoka, aby skutecznie opóźnić procesu starzenia materiału florystycznego, gdzie progowa temperatura to 12 °C. Natomiast obniżenie wilgotności ma zły wpływ zarówno na kwiaty cięte jak i rośliny doniczkowe w kwiaciarni.

Planując otwarcie naszej nowej Kwieciarni w środku pandemicznego roku szukaliśmy kompromisu. W nowym miejscu chcieliśmy postawić na duży wybór roślin doniczkowych, więc szukaliśmy lokalu jasnego z optymalnym natężeniem naturalnego światła. Oczywiście nie chcieliśmy rezygnować z kwiatów ciętych i bukietów, choć nie mieliśmy pewności jak to będzie, czy popyt na kwiaty cięte nie załamie się, czy będziemy w stanie sprzedawać większość kwiatów z bieżącego asortymentu. Po raz pierwszy zdecydowaliśmy się na ekspozycję kwiatów ciętych w chłodni imitującej szklarnię, która na pewno idealnie kojarzy się z kwiatami.

Altana kwiatowa

Lodówka do kwiatów to rodzaj komercyjnej lodówki zaprojektowanej specjalnie do przechowywania kwiatów, pomagając zachować ich świeżość, atrakcyjność i przedłużyć ich żywotność. Właściciele kwiaciarni chcąc zapewnić dobre warunki do przechowywania kwiatów, ale przy okazji chcąc przyoszczędzić, często decydują się na zakup używanych lodówek na napoje. Choć zakres temperatur jest podobny to jednak wilgotność, cyrkulacja powietrza i wentylacja może być kłopotem. Warto rozważyć plusy i minusy przed decyzją o zakupie lodówki. Bez wątpienia estetyczny wygląd ma w tym przypadku również duże znaczenie.

O Autorze

Andrzej Dąbrowski

Facebook Twitter Google+

Andrzej Dąbrowski – magister ekonomii. Urodził się, mieszka i pracuje w Bolesławcu. Wżenił się w biznes florystyczny w 1994 roku i w związku tym pozostał do dzisiaj. W międzyczasie ukończył Akademię Ekonomiczną we Wrocławiu w zakresie zarządzanie przedsiębiorstwem. Działalność w branży kwiatowej zaczynał od prowadzenia kwiaciarni , rozwijając firmę do sieci kilku kwiaciarni (Bukieciarz, Amazonia, Kwieciarnia). W między czasie rozwinął sprzedaż hurtową i import pod marką Kwiatostan. Kolejnym etapem rozwoju w branży było stworzenie ośrodka szkoleniowego Akademia Florysty i pracowni florystycznej Party Flowers. Wszystkie stworzone marki to obecnie gotowe koncepty franczyzowe, które mają za zadanie ułatwić rozwój lub rozpoczęcie biznesu w branży florystycznej. Zajmuje się praktycznym zastosowaniem wiedzy z zakresu zarządzania przedsiębiorstwem florystycznym. Obecnie świadczy usługi doradcze i szkoleniowe dla firm z branży kwiatowej w oparciu o szeroką, praktyczną i teoretyczną wiedzę z zakresu zarządzania przedsiębiorstwem, zdobytą podczas dwudziestopięcioletniej działalności w biznesie florystycznym. Swoją pasją, wiedzą i doświadczeniem chętnie dzieli się pisząc artykuły o biznesie florystycznym publikowane na forumkwiatowe.pl, w czasopiśmie NDiO - Flora i Florysta.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.